Avrupa Komisyonu, şirketlerin üretim zincirleri boyunca sürdürülebilir ve sorumlu kurumsal davranış benimsemelerini gerektirecek bir durum tespiti yasasını zorlayacağını duyurdu.
Komisyonun geçen yıl oy kullandığı teklif, tüketiciler ve yatırımcılar için daha fazla şeffaflık sağlamak ve Avrupa’daki işçileri korumak amacıyla, şirketleri insan hakları üzerinde olabilecek olumsuz etkileri belirlemeye, önlemeye ve sona erdirmeye zorlayacak. Ayrıca, şirketlerin politikaların etkinliğini izlemesini ve herhangi bir durum tespiti eylemini kamuya açık olarak raporlamasını gerektirecek.
AB’ye üye devletlerin çoğu ilgili ulusal kuralları zaten uygulamaya koymuş olsa da, komisyon daha büyük ölçekli bir iyileştirme ihtiyacı hissettiğini ve bunun artık gönüllü bir eylem yerine bir görev olacağını belirtti.
‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK’ TEKLİFİNİN AYRINTILARI
Teklif, 500’den fazla çalışanı olan tüm AB limited şirketlerine, tanımlanmış yüksek etkili sektörlerde faaliyet gösteren diğer limited şirketlere ve AB’de faaliyet gösteren ve yukarıda bahsedilen AB merkezli şirketlerin cirosunu yansıtan AB dışı şirketlere uygulanacak.
Eski kategoridekilerin de iş stratejilerinin Paris Anlaşması ile uyumlu olmasını sağlamak için kesin bir plana sahip olmaları gerekecektir; küresel ısınmayı 1.5 santigrat derece ile sınırlamak.
Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) henüz tekliften doğrudan etkilenmeyecektir.
Önerinin Avrupa Parlamentosu ve Konsey’e sunulması planlanıyor. Onaylanırsa, üye devletlere gereklilikleri ulusal yasalara uyarlamaları için iki yıl süre
verilecek. Ulusal idari makamlar, yeni kuralların denetlenmesinden ve uygulanmasından sorumlu olurken, mağdurlar da önlenebilir zararlar için yasal yollara başvurabilecekler.
İç pazardan sorumlu komisyon üyesi Thierry Breton yaptığı açıklamada, “Bazı Avrupa şirketleri sürdürülebilir kurumsal uygulamalarda halihazırda lider olsa da, birçoğu hala çevresel ayak izlerini ve insan hakları sicillerini anlama ve iyileştirme konusunda zorluklarla karşı karşıya” dedi.
Breton şunları ekledi: “Karmaşık küresel değer zincirleri, şirketlerin tedarikçilerinin operasyonları hakkında güvenilir bilgi edinmelerini özellikle zorlaştırıyor. Ulusal kuralların parçalanması, iyi uygulamaların benimsenmesindeki ilerlemeyi daha da yavaşlatır. Teklifimiz, büyük piyasa oyuncularının değer zincirlerindeki riskleri azaltmada lider bir rol oynamasını sağlarken, küçük şirketleri değişikliklere uyum sağlama konusunda destekler.”