Başta hazır giyim ve ayakkabı sektörü olmak üzere küresel moda sektörü, 2018’de Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’ın toplamından daha fazla sera gazı üretti, yaklaşık 2,1 milyar emisyon…
Ayrıca, moda endüstrisi, tüm uluslararası uçuşlar ve deniz taşımacılığının toplamından daha fazla, yıllık küresel karbon emisyonlarının %10’undan sorumludur. Bu hızla, moda endüstrisinin sera gazı emisyonları 2030 yılına kadar %50’den fazla artacak.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) raporu, üretilen rakamlara daha fazla bakış açısı kazandırarak, bir kot pantolon üretmek için pamuk üretiminden nihai ürünün mağazaya teslimine kadar yaklaşık 3.781 litre su gerektiğini belirtiyor. Bu, yaklaşık 33.4 kilogram karbon eşdeğeri emisyonuna eşittir. Her yıl 50 milyar plastik şişeye eşdeğer yarım milyon ton plastik mikrofiber okyanusa atılıyor. Bu mikro lifler sudan çıkarılamaz ve besin zinciri boyunca yayılabilir .
Ellen MacArthur Vakfı’nın araştırmasına göre, 2000 yılında 50 milyar yeni giysi yapıldı ve bu rakam iki katına çıktı. Hızlı üretim ve satış hızı, tüketime bağlı olarak hızlandı ve bu da giysilerin daha hızlı atılmasına neden oldu. Birkaç ay önce moda olan bir şey birkaç ay sonra moda olmayabilir, bu da tüketicilerin daha hızlı satın almasını sağlar.
Aslında araştırmalar, ikinci el kıyafetlerin %1’den daha azının geri dönüştürüldüğünü veya geri dönüştürüldüğünü gösteriyor, bu da bu giyim parçalarının çöplüklere gittiğini gösteriyor. Modada sürdürülebilirlik konusundaki farkındalık artık hızla yayılıyor ve yapmak seçim odaklı bir trend. Sürdürülebilir moda, çevre üzerinde olumlu bir etkisi olan döngüsel bir iş modeli yaratır, geri dönüşümü, yeniden kullanımı ve yeniden kullanımları teşvik eder ve yavaş moda yaşam tarzını, daha az tüketiciliği ve daha bilinçli satın almayı teşvik eder.